onsdag, september 26, 2007

"Regler för kärlek, med förklaringar

1. Visa dig inte allför intresserad, då är du inte intressant.
2. Efteråt kan man inte bli vänner.
3. Du kan inte älska lagom mycket.
4. Det finns ingen rättvisa.
5. Hur ont det än gör så dör du inte.

1. Visa dig inte alltför intresserad. Lyssna; En gång fick vi en ny tjej i klassen. De flesta killarna dök på henne. Hon brydde sig inte om dom. De var bara som irriterade flugor för henne och hon kunde inte smälla alla samtidigt. Det fanns en kille som inte visade henne något intresse, och hon blev förälskad i honom. Fattar du? Man ska inte vara för intresserad, de vill inte ha någon som ligger på knä och viskar "jag älskar dig, jag älskar dig, jag längtar, jag längtar efter dig". Sånt fungerar inte. De vill att man ska vara kylig och spännande och verka lagom intressant. Trist men sant. Ärligheten kan du glömma. Spela teater är det som gäller. De vill vinna dig, inte ha dig gratis till skänks.
2. Efterår kan man inte bli vänner. Du är kär i en kille, du lär känna honom, du kommer honom så nära som aldrig någonsin förr, han får se dig naken, du får se honom naken, och jag menar ... Ja, du fattar vad jag menar, inte bara naken utan kläder, också naken utan att spela några roller, utan att bära några masker. Sånt. Du kan vara sig själv som aldrig förr, han tar fram det bästa i dig. Sånt. Och sen tar det slut. Och då måste ni bara slänga bort varandra. Inget av allt det där fina betyder mer än skit längre. Allt eller inget. Man blir aldrig vänner efteråt.
3. Du kan inte älska lagom mycket. Allt eller inget. Aldrig lagom mycket. Du har inget val, du kan inte vara smart, du kan inte sätta upp några regaler eller förklaringar och tro att du blir bättre på de här lekarna. Du drabbas, och sen har du inget val, och du blir dum-i-huvudet av att vara förälskad, det vet alla, du blir en liten dum småunge.
4. Det finns ingen rättvisa. Du kan vara hur sjyst och snäll och ärlig som helst och ändå bli fimpad och bortkastad. Den som älskar mest är alltid i underläge. Orättvist men sant.
5. Hur ont det än gör så dör du inte. Man dör inte av hjärtesmärta. Okej, du gråter. Svek, svartsjuka, falskhet, lögner. Okej, sånt gör ont. Men du för inte. Du dör av canver eller i en bilolycka eller drunknar eller blir innebränd, inte av kärlek som tar slut. Och du tar inte livet av dig heller, det är bara en barnslig tyck-synd-om-mig-nu-idé. Nej, du överlever. Livet går vidare."

Inga kommentarer: