torsdag, april 03, 2008

Frågeställningar i faktatexten:
Vad är diskriminering?
(Vad är könsdiskriminering?)

Blir elever könsdiskriminerade ?

Diskriminering är, i sin bredaste definition, när en person eller grupp av personer gör åtskillnad mellan olika människor, inte på grund av meriter eller kvalitéer utan på grund av mer grundläggande egenskaper, delar av den diskriminerades identitet. I begreppet är underförstått att åtskillnaden innebär något negativt, inte positivt, för den diskriminerade. Egenskaper som kan anses diskriminerande att göra åtskillnad på grund av är sådana egenskaper som anses medfödda, förvärvade eller ibland valda, men i så fall så grundläggande för den kulturella identiteten att de bör skyddas. Sådana egenskaper kan anses vara till exempel kön, etnicitet, funktionshinder, ålder, hudfärg, inkomst, övervikt, sexuell läggning och religiös eller politisk åsikt.
Diskriminering kan finnas på strukturell nivå, genom att en
stat har olika lagar för olika grupper eller genom att samhällsnormen innebär att vissa grupper bör behandlas sämre. Diskriminering kan också finnas på individuell nivå, genom att en person utifrån egen uppfattning särbehandlar olika individer på osakliga grunder. Att göra åtskillnad på personer baserat på deras meriter eller andra personliga kvalitativa egenskaper anses inte vara diskriminering. Den juridiska definitionen av begreppet är i allmänhet snävare än den nyss nämnda. Det är vanligt att demokratiska stater på olika sätt skapar skydd mot diskriminering.

Könsdiskriminering är när män och kvinnor behandlas olika på grund av deras biologiska eller sociala kön. Motsatsen till könsdiskriminering är jämställdhet, det vill säga att män och kvinnor har samma rättigheter och möjligheter oavsett kön. Traditionellt har de flesta kulturer i världen, både historiska och moderna, behandlat män och kvinnor olika, med hänvisning till verkliga eller förmodade olika egenskaper. Många menar att denna särskiljnad oftast innebär och har inneburit att kvinnor fått sämre villkor än män. Historiskt sett har det varit mer regel än undantag att kvinnor särbehandlats i lag, i många kulturer. Typiska exempel är bristen på kvinnlig rösträtt, förbud för kvinnor att inneha vissa ämbeten eller tjänster, förbud för kvinnor att äga och förfoga över egendom, ingen eller sämre arvsrätt för kvinnor, ingen eller sämre möjligheter till skilsmässa för kvinnor, inga eller sämre möjligheter till utbildning för kvinnor, kvinnlig könsstympning och fler tvingade klädkoder eller uppförandekoder för kvinnor än män. I många västerländska moderna kulturer är dessa skillnader mest historiska, men i andra länder består alla eller flera av dem.
Samtidigt bör man vara medveten om att en relativ jämställdhet enligt lag inte betyder att ett land är helt jämställt. I många länder finns exempel på hur kön ändå påverkar män och kvinnors villkor, så att färre kvinnor har starka maktpositioner inom politik och näringsliv, att kvinnor utför mer av familjearbetet med barn och hushållssysslor, att kvinnor upplever starkare krav på att följa ett visst utseendeideal och att kvinnor generellt sett har lägre löner än män. Hur dessa företeelser är kopplade till verkliga eller inbillade skillander mellan män och kvinor råder det delade dock meningar om, liksom om det handlar om strukturellt könsdiskriminerande normer, individuella val eller biologiska urvalsprocesser.
När män och kvinnor på det individuella planet behandlas sämre än det motsatta könet beror det ofta på uppfattningar om hur män och kvinnor är eller bör bete sig rent socialt. Det kan handla om allt ifrån att män inte anses kunna passa barn lika bra som kvinnor och därför ifrågasätts i sin föräldraroll till att kvinnor anses vilja skaffa och ta hand om barn och därför inte erbjuds krävande och karriärgynnande tjänster i ett företag.
I vissa länder betraktas diskriminering av
transpersoner, eller ibland enbart transsexuella, som könsdiskriminering ur rättslig synvinkel. I mer dagligt tal ses dock den typen av diskriminering ofta som en typ av övergripande diskriminering av gruppen HBT-personer, homosexuella, bisexuella och transpersoner.

2 kommentarer:

Anonym sa...

haha emma den här bloggen börjar likna ett skolarbete

Wakeskatebrud sa...

hahaha ! jag va ju tvungen att spara det ngnstans ! :O gick inte att skicka till maria i plugget, fick spara i bloggen, trodde jag gjorde dt som utkast :o.